Kürtaj Tekniği
Kürtaj tekniği, geçmişten günümüze farklı yöntemlerle uygulanan ve zamanla daha çok gelişen rahim içerisindeki gebeliğin sonlandırılması olarak tanımlanmaktadır. Kelime anlamı kazımak olan kürtaj; küretaj, kürtaş veya kürtaj olarak halk arasında birçok isimler ile betimlenmektedir. Kürtaj tekniği yasaların belirlediği şekilde ve gebeliğin 10. Haftasına kadar yapılması önerilmektedir. Fakat bazı zorunlu durumlarda bu süre zarfında artışlar olabilmektedir. Kürtaj işlemi öncesinde hasta uzman jinekolog tarafından detaylı olarak muayene edilir ve gerekli durumlarda hastaya ilaçlar verilerek bu ilaçların kullanılması önerilmektedir. Kürtaj tekniği işleminden önce hasta ortalama 6 saat herhangi bir şey yiyip içmemelidir. Genel anestezi veya lokal anestezi uygulanarak kürtaj yapılır ve gebelik sonlandırılmış olmaktadır. Kürtaj sonrası hasta jinekoloğun belirttiği tarihlerde kontrole gelerek gerekli sağlık kontrolleri yapılmalıdır.
Kürtajın Riskleri
Bütün cerrahi işlemlerde olduğu gibi kürtaj işlemi de belirli riskler taşımaktadır. Enfeksiyon, kanama, rahim içi yapışıklık, gebeliğin devam etmesi, parça kalması, rahim delinmesi ve anestezinin yan etkileri olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen kürtaj işlemi ile kürtajın riskleri neredeyse sıfıra indirgenmektedir.
Kürtajın İlacı Var Mı
Avrupa’nın pek çok ülkesinde rahatlıkla ulaşılabilen kürtaj ilaçlarına ülkemizde erişim söz konusu değildir. Fakat gebeliğin sonlanacağı düşüncesine inanarak eczanelerden alınan adet söktürücü ilaçlar ile gebelik sonlandırılmaya çalışılmaktadır. Ancak böyle bir durum gerçeği yansıtmamakla beraber oldukça zararlıdır. Bu nedenle uzman jinekologlar ile kürtaj işleminin gerçekleşmesi önerilmektedir.
Kürtaj Yasak Mı
1983 senesinde yürürlüğe giren 2827 numaralı nüfus planlaması yasası ile 10. Haftaya kadar gebe olan ve 18 yaşını dolduran her kadın kendi rızası ile kürtaj yaptırabilmektedir. 10.haftayı geçen gebeliklerde ise hastanın bebeğin ve annenin sağlık durumuna bağlı olarak gerekli durumlarda yapılmaktadır. Kısacası kürtaj işlemi yasak değil, yasal bir operasyondur.
Devlette Kürtaj Paralı Mı
Devlet hastanelerinde yapılan kürtaj işlemi, hastanın kendi isteğine bağlı olmaksızın anne ya da bebeğin sağlığını tehdit eden durumlar sonucunda ücretsiz olarak yapılmaktadır. Eğer kişi kendi isteğine bağlı olarak gebeliğini sonlandırmak isterse devlet hastanesini değil özel klinikleri tercih etmelidir. Kısacası devlette kürtaj paralı değil, fakat isteğe bağlı olarak yapılmamaktadır.