Kürtaj

Kürtaj
Kürtaj

Kürtaj

Kürtaj Nedir?

Kürtaj ya da küretaj (halk arasında genellikle gebelik sonlandırma, bebek aldırma, kürtaj) rahim içindeki gebeliğin çeşitli yöntemler ile alınarak gebeliğin sonlandırılması işlemine denilmektedir. Kürtaj, sadece isteyerek gebeliğin sonlanması için yapılmazken, bebek düşükten sonra içerde kalan gebelik parçalarını almak için ya da ölü gebelikleri, boş gebelik gibi durumları almak için de yapılmaktadır. Ayrıca dış gebelik kürtaj ile alınamazken, ameliyat ya da ilaç tedavisi gerektirmektedir. Aslında kürtaj yalnızca gebeliğin alınması için değil gebe olmayan hastalarda rahim içerisinden alınan materyaller için de kullanılacak olan bir terimdir. D/C ya da D&C biçiminde kısaltılabilmektedir. Bu harfler Dilatasyon kürtajın kısaltmasıdır. Dilatasyon rahim ağzının genişletilmesi anlamında kullanılmaktadır. Rahim ağzının genişletilmesi rahim içine kürtajı yapabilmek için gerekli aletleri (küret ya da aspiratör, kanül) sokabilmek için gerekmektedir. Bu genişletme işlemi için ince çubuk biçiminde kalınlıkları giderek çoğalan metal bujiler kullanılmaktadır. Çoğunlukla bu genişletme işlemi gerekmeden direkt ince plastik kanül rahim ağzından içeri geçirilerek kürtaj işlemi yapılabilmektedir.
 
Kaç Haftaya Kadar Kürtaj İşlemi Yapılır?
Kürtajın yapılacağı tarih birçok ülke tarafından farklılık göstermekle beraber anne sağlığını korumak adına da sınırlandırma yapılmaktadır. Belirli bir zamanı geçmiş gebeliklerin sonlandırılması zorunlu gebelik sonlandırma haricinde sınırlandırılmaktadır. İstemli kürtaj yani isteyerek gebeliğin sonlandırılması 10 haftalık gebeliklere kadar mümkün olmaktadır. Burada hamilelik haftası hesaplanırken son adetin başladığı tarihten itibaren hesaplanır ve ultrason ile teyit edilmektedir.
 
Kimler Kürtaj Yaptırabilir?
18 yaşından büyük ve evli olan kadınlar eşlerinin imzası ile onay alınarak kürtaj olabilmektedir. 18 yaşından büyük ve bekar olan kadınlar ise yalnızca kendi rızaları ile kürtaj olabilirler. 10 haftadan büyük gebeliği olanlar onay verseler dahi yasal olmadığı için ülkemizde kürtaj işlemleri yapılamaz. 10 haftadan büyük gebeliklerde fakat bebekte ciddi bir doğumsal özür varlığında ya da anne hayatını tehlikeye sokacak ciddi bir hastalık varlığında kurul kararı ile gebelik sonlandırılabilmektedir. Bahsedilen iki durumda da bu işlem tedavi edici kürtaj olarak tıbbı adıyla "terapotik kürtaj" olarak adlandırılmaktadır.
 
Kürtajın Riskleri Nelerdir?
Tecrübeli hekim ve ekibi ile kürtaj işlemi gerçekleştirildiği takdirde operasyon riski oldukça azdır. Fakat hangi amaçla yapılıyor olursa olsun cerrahi bir müdahale kendi içerisinde bazı riskleri barındırmaktadır.
• Rahim delinmesi (Perforasyon)
• Kürtaj sonrası enfeksiyon
• Kürtaj sonrası parça kalması (Rest Plesanta)
• Rahim içi kan birikmesi (Hematometra)
• Anesteziye bağlı problemler
• Bağırsak delinmesi
• Kanamalar
• Rahim içerisinde yapışıklık
Tüm bu problemlerin oluşma şansı, işlemin tecrübeli kişiler tarafından dikkatli ve hijyenik ortamlarda uygulanmasıyla yok denecek kadar azdır.

Neler Sunmaktayız

Acil Doktor

Acil olarak doktora ihtiyaç duyduğunuz anlarda yanınızdayız.

7/24 Destek

7/24 telefon desteğimiz ile doktorumuza ulaşabilirsiniz.

Gizlilik

Gizlilik ilkemiz ile hasta bilgilerimizi kimselerle paylaşmıyoruz.

Uygun Fiyatlar

Hastalarımızı zor durumda bırakmadan uygun fiyata çözümler sunuyoruz.

Hemen Bilgi Al
0532 399 98 15

LOGO
kurtajfiyatlari
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz